Mina bloggar

Jag driver just nu fyra områdesspecifika bloggar plus några allmänna inlägg på denna sida. Här följer lite kort information om varje blogg. Därefter följer rubriker, sammafattningar och länkar till mina senaste inlägg. I vissa fall gör jag inlägg här som inte finns på någon annan blogg.

State of Play
Fokus ligger på lekforskning som även knyter an till leksaker, kreativitet och glädje. Det är i huvudsak barns lek som är av intresse men även vuxnas.

Framgångsfaktorer
När jag inte bedriver egen forskning kan jag göra omfattande översikter av befintlig forskning. I bloggen om framgångsfaktorer skriver jag om sådant som gör att vi lyckas i livet och jag baserar det helt på forskning. Ofta finns det ganska mycket forskning men den har inte nått allmänheten. Det är delvis det som är syftet med bloggen. Jag vill att andra ska känna till vad som gör livet bättre, om möjligt. Ibland skriver jag också om sådant som jag upplever som delvis vilseledande material och begrepp. När det är välkänt bland forskare att något inte fungerar finns det ingen anledning att folk ska tro populärvetenskapliga författare och självhjälpsgurus.

Ledarskap, Lärande och Kommunikation
Denna blogg inlemmar tre stora områden som jag har forskat mycket kring den senaste tiden. Ibland skriver jag om något av de tre ämnena separat och ibland skriver jag om två eller tre av dem i en och samma text. Det är ju inte ovanligt att de hänger samman.

Hållbar livsstil
Jag har länge haft ett intresse för hållbar utveckling. Jag har också länge haft ett intresse för livsstilsfrågor. Dessa två delar kombineras i min blogg om hållbar livsstil. Den handlar om hur man kan leva mer hållbart för att vår värld ska vara en bättre plats för senare generationer.

 

Varför är vatten flytande när väte och syre är gaser?

18 okt 2020

För en lekman kan det framstå som ett mysterium att två gaser som slår sig samman och bildar vatten, trots konstant temperatur, blir till flytande form. Detta ska jag försöka att lösa här med två relativt enkla delförklaringar. Den nära släkting till vatten, väteperoxid, kommer också att tas med i förklaringen.

Det korta svaret är att vatten som molekyl har lägre energi samt har starka inre bindningar. Detta gör att vattenmolekyler rör sig långsammare än molekyler i gasform samtidigt som vattenmolekyler lätt fastnar i varandra och bildar stora molekyler. På detta vis håller sig vatten i flytande form.

I rumstemperatur är väte en gas och detsamma gäller syre. Dessa två gaser är uppbyggda av atomer som binder sig till varandra i par. Väte och syre är alltså i naturligt tillstånd inte rena atomer utan små mylekyler. Väte i luften är H2 och syre i luften är O2. Detta behövs som en utgångspunkt för vad som händer sedan när dessa gaser blir till vatten.

Hur vet vi vad som är sant?

15 sep 2020

I en tid av falska nyheter och konspirationsteorier, ofta spridda på sociala medier därför att algoritmerna gynnar detta före andra nyheter, har vi ofta anledning att begrunda vad som verkligen är sant. Jag ska i detta inlägg resonera lite kring sanning.

Jag inleder med några mänskliga fenomen som ofta är till vår fördel i den sociala världen.

1. Människan är i grunden god och har goda avsikter med sina handlingar

Att påstå att människan i grunden är god och utför goda handlingar är för vissa kontroversiellt. Om motsatsen var fallet skulle vår värld se mycket värre ut än den gör. Vi har en fungerande värld där de flesta handlingarna är av godo. Tyvärr finns det handlingar som vi inte kan ana konsekvenserna av som drabbar oss själva och/eller andra. Det är inte detsamma som att vi är onda eller har onda avsikter.

Männinskor som har mött ondska vill gärna vända på påståendet och säga att människan i grunden är ond och att hennes avsikter är onda. Om det var så skulle vi inte se en majoritet bry sig om främlingar eller ens ta hand om sina egna barn. Den som hävdar att det finns föräldrar som inte kan eller vill ta hand om sina barn har bara påpekat att det finns undantag. Inte att principen faller.

2. Jag väljer att lita på andra tills motsatsen är bevisad

Att välja att lita på andra tills motsatsen är bevisad ännu mer tvivelaktigt och kontroversiellt än det första påståendet. Människor som har växt upp och levt i stater där korruption är normaltillståndet och där maktkoncentration (de som har makt vill behålla den) fortsätter att driva korruptionen har anledningar att tvivla på att andra går att lita på. Rent objektivt kan det ändå vara så att en majoritet går att lita på. Få vågar dock tro på det.

De studier som finns visar att denna princip varierar från en nation till en annan. Globalt är det ändå en majoritet som håller med. I vissa länder som Sverige håller en stor majoritet med.

Vad betyder denna princip? Den betyder i grunden att vi lånar ut saker till våra grannar och litar på att vi får tillbaka dem. Det betyder att vi tror på pengars bestående värde från en dag till en annan. Det vore ju katastrofalt om pengar plötsligt förlorar sitt värde. Vi måste lita på människor runt omkring oss och det samhälle vi är del av för att livet ska upplevas någorlunda stabilt.

3. En människa är oskyldig tills motsatsen kan bevisas

Inom rättsystem världen över är detta den mest rimliga principen. Om en person omotiverat kan utropa att en annan person har stulit mat blir det inte bevisat bara för att det uttalas. Man måste ha bevisning för att något är stulet och vem som har gjort det.

Att döma någon utan bevis är en orimlig praktik. Det betyder att ingen går säker. Kanske är ingen helt oskyldig, alla har väl gjort någon mindre förseelse under sitt liv. Att slumpmässigt peka ut någon som skyldig är ändå ohållbart.

Vårt rättssystem bygger på att vi först samlar in bevisning och därefter dömer baserat på den befintliga bevisningen. Detta är inget perfekt system eftersom det kan finnas mäniiskor som begår brott som saknar bevisning. Systemet är ändå mer rätt och mer säkert än motsatsen, d.v.s. att vem som helst kan dömas utan bevisning. Det vore helt absurt om vi skulle ha det så.

4. Inget är sant tills motsatsen kan bevisas

Nu har jag prsenterat tre principer där det är mest gynnsamt att utgå ifrån den positiva sidan och leva med att det finns negativa undantag istället för tvärt om. När det gäller vad som är sant kan det vara mer gynnsamt att vända på det hela. Att acceptera att något är sant utan bevisning kan vara förödande för oss. Hur förödande beror naturligtvis på vad man antar som en sanning. Om någon påstår att jupiter har åtta månar påverkar det inte livet på jorden på så vis att det leder till negativa konsekvenser. Om något däremot påstår att det är sant att vi kan överleva ett fall på hundra meter kan det få en eller annan att prova med katastrofala konsekvenser.

Sol och regn sommaren 2020

9 jun 2020

Sommaren 2018 var extrem. Det var torrt, varmt och soligt från maj till augusti. Kommer vi att få en sådan sommar till inom kort? Så här långt verkar inte denna sommar bli lika extrem. Samtidigt finns det en del varningsflaggor som kan ge konsekvenser i vardagslivet för oss med hus, tomt och odlingar. Det vi vet redan nu är att:

Vi har funderat på att göra en rad investeringar och jag tänker resonera lite kring varför och hur med utgångspunkt i vilken sommar vi väntas få.

Solceller på taket

Att det ska bli mindre regn betyder inte med nödvändighet att det ska bli mer sol. Solchanserna är ändå större när det regnar mindre. Därför tänker vi att det kanske är nu vi ska investera i solceller. Vi har pratat om det ett tag.

Rekommendationerna vi har sett från olika håll är att man ska ta in offerter från flera installatörer. SolcellsOfferter är en tjänst där man får tre offerter från lokala säljare. Det känns som en bra början.

När jag läste ämnet Humanekologi vid Göteborgs universitet som sommarkurs för ett antal år sedan fick jag en insyn i hur mycket energi det finns i solljus. Det som slog mig var hur mycket energi det finns i solljuset en solig dag, något som i kursen kopplades till UV-ljusets direkta påverkan på oss människor. UV-ljuset har extra hög energi vilket är bra när man vill utvinna energi ur solceller men dåligt om man har en bar kropp utan skydd.

En ytterligare iakttagelse jag gjorde var att det finns mycket energi i ljuset även en mulen dag. Det är därför vi då och då får höra att vi ska skydda oss på sommaren även när det inte är direkt solinstrålning. Att ha solceller på taket är med andra ord värdefullt även vid mulna dagar.

Med varmare somrar ökar behovet av mer energi för att kyla ned bostäder och mat. Energin från solceller kan gå till att göra vardagen inomhus lite mer dräglig. Överskottet av energi som man troligtvis får kan man sedan lagra för senare bruk.

Varumärket Mikael Jensen

28 apr 2020

Jag skrev nyligen ett inlägg om personliga varumärkenFramgångsbloggen. Den kvardröjande tanken var hur mitt eget personliga varumärke ser ut. Jag ska vara extra självcentrerad i detta inägg och dela med mig lite om vem jag är.

Ett råd som förståsigpåare ger är att ha ett tydligt fokus när man formar och presenterar sitt personliga varumärke. Det är något av en utmaning för en person som beskriver sig själv på Twitter som:

"A multi-talented doer as well as thinker."

Det är fullt möjligt att ha många talanger. Frågan är antingen vilken som är den främsta talangen eller om det finns någon bakomliggande faktor. I mitt fall är den bakomliggande faktorn att jag vill sprida kunskaper. Man kan kalla mig en kunskapsförmedlare.

Hinner jag med trädgården?

18 apr 2020

För många har social distansering och nedstängning av vissa verksamheter och branscher medfört att det har blivit mindre att göra. För mig som är statsanställd och driver två företag har det blivit mer att göra.

Vid denna tid på året brukar vi ägna helgerna åt att snygga till i trädgården och förbereda för odlingar i trädgårdslandet. I år har det inte kännts som att jag har haft tid och ork att göra något av det jag borde.

Lite har jag fått gjort men vi har inneboende som har haft mer tid och som har röjt ordentligt i trädgården. För några år sedan köpte jag en elektrisk motorsåg. Jag hör till dem som inte är så förtjust i doften och ljudet från bensindrivna motorsågar. Därför fick det bli en eldriven.

Vår inneboende tog på sig uppgiften att ta bort några buskar som sett tråkiga ut de senaste åren. När alla grenar var borttagna låg det högar av löv kvar. Det intressanta är att det inte är löv från vår egen tomt utan från träd som står på andra sidan tomtgränsen. Det är kommunens tom och de bryr sig inte så mycket om att träden lövar på vår tomt.

När vi skulle göra rent altanen med högtryckstvätten hittade jag en hel del löv under altanen. Lika så var fallet när jag tittade under friggeboden. Vi har ingen lövblås så jag har funderat på att köpa en men jag vill helst ha en batteridriven. Nu har jag hittat några sådana.

Vegetariskt till våren

15 apr 2020

När jag var liten lärde jag mig tidigt att man kan göra soppa på nässlor. Som aktivt barn som har bränt sig på en och annan brännässla kändes det konstigt att man kunde äta dessa svidande blad. Det handlar om att välja blad med viss finess. Man ska plocka nässlorna när de är små. Det är nu till våren man ska börja titta efter de ideala nässelbladen.

Skälet till att man äter nässelblad och gör nässelsoppa är inte att det är billig mat utan att nässelblad är extremt rika på mineraler och vitaminer. Nässelsoppa är med andra ord väldigt nyttig mat. Mitt minne, när den värsta skepsisen hade lagt sig, är att nässelsoppa är riktigt gott.

Jag hade förträngt denna goda rätt när jag kom över matbloggen matmartyren. Där finns ett härligt recept. När jag tittar vidare hittar jag ett flertal vegetariska rätter. För mig som är vegetarian uppskattar jag alltid när det finns goda och nyttiga rätter presenterade på ett snyggt sätt.

Nätverksteori

13 apr 2020

Jag har i mina kommunikationsstudier ägnat mig en del åt nätverksteori och nätverksmodeller. Det är en modern form av systemteori som kan tillämpas på sociala nätverk, på organisationer och inte minst på sociala medier. Om man mixar ett flertal nya systemteorier/nätverksteorier kan man komma långt i hur vi människor grupperar oss i mindre och större nätverk.

Precis som med relationer är nätverk både konkreta och abstrakta. En relation knyter inte ihop människor på ett fysiskt sätt. Särskilt inte när de är på avstånd. Ändå är relationer något väldigt påtagligt som känns i hög grad. Så är det också med sociala nätverk som bygger på relationer av olika slag och känslomässig närhet. Nätverk är abstrakt men har ändå en tydlig inverkan på dem som ingår i nätverket.

Webbsajter är inte förbundna med fysiska kablar så även nätverk på internet är i någon mening abstrakta samtidigt som de är påtagliga. Den som vill använda nätverksteori och nätverksanalys på internet och lokala nätverk kan läsa ut mycket av hur webbsajter är förbundna.

Jag har funnit en stor potential i nätverksteori när jag jobbar med SEO. Dels vet jag att Larry Page tänkte på akademiska nät när han lade grunden för google. Dels finns det en rad teoretiska begrepp inom nätverksteori som går att använda när man försöker förstå vad det är som gör att sajter knyts till varandra.

I höstas skrev jag ett blogginlägg om nätverksteori och SEO. Där beskrev jag grunden för nätverksteori och kopplingen tillbaka till hur Page tänkte när han startade google. Om du är intresserad av att få bakgrunden och se potentialen med nätverksteori föreslår jag att du läser artikeln.

Nu under våren skrev jag ett inlägg om vad en hub är och vilken plats den har i ett nätverk. En hub är ett nav i ett nätverk. När man ska få ett visst innehåll att sticka ut kan man tänka på huvudsidan som en hub med en rad undersidor i ett nätverk. Ta en titt på artikeln om nätverk, innehåll och hubbar för att få en idé om hur man kan tänka.

Jag kommer att fortsätta att tillämpa nätverksteori för att utveckla min kunskap kring SEO. Kanske ser du en möjlighet också. Dela gärna med dig om du har liknande tankar.

 

Streamad musik minskar under coronatider

27 mar 2020

Det har visat sig, från spotifys statistik, att lyssnandet till streamad musik har minskat under coronautbrottet. I Italien har nedgången varit 23 procent under första halvan av mars. I Sverige har nedgången inte varit lika stor men ändå märkbar.

Det stora frågan är varför vi lyssna på mindre streamad musik. Jag gissar, med vissa belägg, på följande:

1. Vi lyssnar på musik när vi förflyttar oss. Nu när vi förlyttar oss mindre lyssnar vi på mindre musik. För min del lyssnar jag på musik när jag åker till jobbet och tillbaka hem. Om jag drar ned på de resorna minskar också musiklyssnandet totalt. Detta verkar vara en gångbar teori hos många. Det spelar mindre roll om man går till jobbet, cyklar, tar bussen eller bilen. Många lyssnar på musik under förflyttningar. I Italien förlfyttar de sig minimalt just nu och därför minskar mysiklyssnandet.

2. Vi lyssnar på musik när vi motionerar och gymmar. Detta påverkar något i Sverige, eftersom vi fortfarande rör oss en del, men extra mycket i Italien där de inte får lämna hemmen.

3. När vi har tråkigt av att vara hemma tittar vi i första hand på serier istället för att lyssna på musik. Detta skulle kunna bekräftas av att filmer och serier streamar mer än vanligt. Enligt dn.se tittar vi på så mycket mer streamad film och serier att Netflix har tvingats dra ned på bildkvalitén för att klara trycket. Alltså är det troligt att vi väljer film och serier istället för musik.

4. Vi följer nyhetsuppdateringar oftare både på nätet, radio och TV vilket tar tid ifrån andra aktiviteter inklusive musiklyssnande.

5. Vi lyssnar på musik för själva lyssnandets skull när vi är på ett visst humör. Sinnesstämningen förväntas vara ändrad hos många när så mycket handlar om coronaviruset och att vi inte kan umgås lika mycket IRL. Det gör att humöret för att lyssna på musik inte är det rätta lika ofta.

Har du andra underbyggda förslag får du gärna skriva en kommentar. Eller lyssna på lite musik.

 

livet är lugnt

22 mar 2020

När jag surfar in på svt.se eller på dn.se dominerar nyheter som har med coronapandemin att göra. Man får skrolla ganska långt innan man hittar någon annan nyhet. Jag har svårt att känna igen mig när jag rör mig i min närmiljö.

Jag gick nyss till affären där jag brukar handla mat och andra förbrukningsvaror. Just idag är det soligt och det märktes på hur det såg ut i grannarnas trädgårdar. Många var ute och rensade upp efter hösten och vintern. Hela familjen, i respektive trädgård, var ute och hjälptes åt. I andra trädgårdar sprang barn runt eller hoppade på studsmattor. Föräldrarna umgicks med sina barn. Något satt och solade sig på sin altan trots att det bara är några plusgrader i skuggan.

Upplevelsen som den framstod för mig signalerade fridfullhet. Till och med idyll. Inget tyder på att det råder en pandemi. Hur kan kontrasterna vara så stora? Vilken är den egentliga verkligheten? Några av mina vänner på Facebook visar bilder på öde gator i Göteborg. Det är skönt väder även där men människor håller sig inomhus. Risken för smitta hade såklart varit större om alla var ute och trängdes på gågatorna.

Hur kommer det då bli till sommaren? Kommer folk att vilja umgås utomhus? Det är ju på inget sätt bättre att umgås inomhus om man är för många. Råden när det gäller att vistas utomhus är i nuläget att hålla lite avstånd. Vad finns det för sysselsättningar som går att ägna sig åt utomhus som görs på lite avstånd?

Jag tänker mig att man kan sola och bada. All form av friluftsliv borde vara idealisk. Att campa borde tilltala många. På många campingplatser finns det en rad premanenta boenden som har sitt standytält (t.ex. villatält) eller något liknande stående större delen av året som en sommarstuga. Folk har husvagn och förtält till husvagnen där de vistas från vår till höst. Det är troligt att detta liv kommer att fortsätta ungefär som tidigare år.

Att vistas i sommarstugan är väl ungefär som att leva på landet, så som jag lever, eller att campa. Man är inte direkt inpå varandra. Även svenskar kommer dock vilja prata med sina grannar. Frågan är om detta beteende kommer att justeras en aning.

Oavsett om jag blir smittad eller ej kommer jag att ägna viss tid i min hängmatta och säkert en del i trädgårdslandet. Det hör sommaren till för mig. Jag kommer antagligen semestra hemma och om jag lämnar hemmet blir det en semester inom landet (kommer vi att ha något val?). dock inte på hotell.

Hur ser det ut där du bor och vad kommer du att göra till sommaren?

Oväntade effekter av coronaviruset?

18 mar 2020

Jag har idag skrivit om hur man kan sätta spridningen av coronaviruset i perspektiv. För ett år sedan var det en nyhet att 8000 svenskar dör av luftföroreningar årligen. Nu råder det hysteri när 8000 har dött av coronaviruset totalt i hela världen. I samma studie, genomförd av tyska forskare, som ligger till grund för uppskattningen av hur många som dör i Sverige har de räknat ut att det årligen dör närmare 800 000 på grund av luftföroreningar i Europa.

Vi har uppenbarligen blåst upp effekterna av detta globala virus. Hur illa är det och hur illa kan det på sikt bli? Andra sätt att få perspektiv på coronaviruset är att se att det faktiskt finns positiva effekter.

NASA har med sina sateliter kunna mäta att luftföroreningarna i Kina har minskat under den period då många industrier drog ned på sina verksamheter. Bara under någon månads tid är skillnaderna så stora att man kan se dem med satelit.

Sverige har god luftkvalitet jämfört med Kina. Om 8000 dör årligen av luftföroreningar i Sverige, där vi har en relativt god luftkvalitet, hur många kan man uppskatta dör i Kina till följd av usel luftkvalitet? Den minskade industriella produktionen i Kina kan rent av ha sparat ett antal tusen personers liv.

Vi kanske behöver tänka om. Vilka är egentligen de värsta hoten?

Mina bästa live-ögonblick

22 feb 2020

Jag tog mig nyligen tid att fundera igenom vilka låtar som jag har hört live som har berört mig mest. I många fall har jag själv blivit förvånad över hur bra en låt har varit live. De bästa live-upplevelserna är inte alltid de låtar som är bäst som studieinspelning.

Följande låtar är mina sju bästa live-ögonblick. Jag vill inte rangordna dem. Att de är bland de sju bästa är starkt nog.

Florence and the machine

1. Florence and the Machine spelade live på Way Out West ett år när jag inte hade någon att gå dit med. Jag stod själv i en tryckande skara och försökte ta mig så långt fram som möjligt. När jag valde att stanna upp startade konserten och då kom låten som var den spelningens bästa.

Det var en låt som jag knappt hade hört innan, konstigt nog, då jag mest hade lyssnat på låtarna från första och tredje albumet. Detta var en låt från hennes/deras andra album. Låten som fullständigt tog mig var What the Water Gave Me (klicka på länken för att höra och se en version som var ganska lik den jag upplevde). Låten var både mäktig och närvarande.

En annan låt från samma konsert berörde mig nästan lika mycket. Det var låten Queen of Peace som hör hemma på tredje albumet. Detta kan tyckas konstigt då Florence and the Machine har ett flertal starka låtar som Dog Days are Over, You’ve Got The Love, Drumming Song, Rabbit Heart, Shake it out, Spectrum, Ship to wreck och Delilah. De var bra live men gav mig inte det där extra.

När jag tänker på saken kan det vara så att första låten fullständigt tog mig på sängen. Allt som kom därefter jämfördes med hur överrumplad jag blev. När jag väl hade upplevt den första låten kan det vara svårt att bli så överrumplad igen. Kanske var några av de andra låterna lika bra. Hur som helst var de väldigt bra. Konserten var i sin helhet en av de bästa jag har upplevt.

Dåligt väder?

19 jan 2020

De flesta har väl hört uttrycket "det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder". Vad betyder det egentligen? Som Wittgenstein skulle ha sagt, betydelsen av det som sägs bestäms av hur det används (eller i vilket sammanhang det används).

De flesta gånger jag har hört uttrycket är när man som barn/tonåring ska ha utedag och inte har anpassat klädseln. Om man då klagar på att det är regnigt eller kallt, som ett uttryck för att det är dåligt väder, får man svaret att man bara har valt dåliga kläder. Uppriktigt sagt är det oförskämt att säga att kläderna är dåliga. Det finns inga dåliga kläder, bara situationer då de är mindre lämpliga att ha på sig.

För att man ska kunna anpassa kläderna efter vädret måste man ha en aning om hur vädret kommer att vara senare på dagen. En väderprognos är till god hjälp. För vissa räcker det med en stereotyp idé om en viss plats. När jag och min dåvarande sambo skulle ta oss ifrån Göteborg till Borås för två decennier sedan regnade det när vi lämnade Göteborg. Det var inget som fick oss att tänka att det antagligen var uppehåll i Borås. På den tiden visste de flesta att det ofta regnar i Borås. Om det regnar i Göteborg är det högst troligt att det även regnar i Borås. Vi tog därför på oss våra gummistövlar för att vara utrustade för regnet i Borås. Väl på plats var det soligt och vi hade inga andra skodon att byta till. Det ser ganska fånigt ut att stövla omkring i sol och värme. Dåliga kläder eller dåligt väder? Kanske var det bara ett dåligt antagande.

På den tiden fanns det inga smidiga appar som man kunde använda för att kolla vädret på en viss ort. Nu räcker det att man skriver "väder linköping" eller "stockholm väder" och så får man en mycket mer säker prognos än en fördom om en viss plats. Kan dessa appar månde få oss att klä oss mer anpassat. Betyder det då att det inte finns dåligt väder?

Gott Nytt År

31 dec 2019

Jag önskar alla läsare och följare ett Gott Nytt År.

Jag ser verkligen fram emot det nya året och det nya decenniet.

 

Musik 1969

21 dec 2019

1969 är det år då jag föddes. Den största händelsen det året var att den första människan gick på månen.

Rent musikalisk låg musiken från musikalen Hair högt på Billboardlistan. Det var en uppskattad musikal och många av låtarna blev hits i sig. Den största hiten var Aquarious/Let the sunshine in med The Fifth Dimension. Den låg etta på Billboard hot 100 i sex veckor och blev den näst mest sålda singeln det året.

Originalversionen av låten med The Fifth Dimension låter så här. De versioner som jag lyssnade till senare under mitt liv kom från den filmatiserade versionen av musikalen Hair. De var viktiga för mig både som filmisk upplevelse och som musikalisk upplevelse.

Låten Aquarious låter så här i filmen.

Låten Let the sunshine in låter så här i filmen. I denna version sitter den ihop med en annan av låtarna från musikalen.

Filmen Hair regiserades av Milos Forman som föddes på dagen 37 år före mig. Han var precis som jag född i vattumannens tecken (eng. Aquarious). När jag första gången hörde låten tyckte jag det var spännande att det fanns en låt om mitt stjärntecken. Detta är naturligtvis inget jag bryr mig om idag men då var det stort och säkert en anledning till att jag gillade låten lite extra.

Filmen är annars typisk för 1960-talet när det gäller händelserna och inställningen till krig, droger och andlighet. Jag kan varmt rekommendera filmen för er som inte sett den än.

Andra viktiga populärmusikaliska verk det året var Suspicious Minds med Elvis Presley, Proud Mary med Creedence Clearwater Revival, Sweet Caroline med Neil Diamond och Get Back med The Beatles.

The Beatles kom ut med sitt sista album Abbey Road 1969. LPn ansågs av många vara det årets bästa skiva. Kanske Beatles bästa. Abbey Road kom visserligen ut före albumet Let it be men den senare spelades in före Abbey Road. Bandmedlemmarna hade redan bestämt sig för att skiljas åt när de påbörjade Abbey Road. Kanske var det detta som gjorde den så speciell.

Konkurrens och samverkan

11 dec 2019

I mitt dagliga arbete stöter jag på helt självklara former av konkurrens och samverkan sida vid sida. Låt mig ta några exempel.

En forskargrupp tävlar mot en annan forskargrupp om att få forskamedel från de största fonderna. Bästa forskningsplanen (och meriterna) vinner. Den utförda forskningen presenteras sedan på konferenser och i öppna forskartidskrifter. På detta vis kan forskare ta del av varandras forskning och samverka för forskningens bästa.

Att konkurrera är att försöka göra saker bättre än andra. Det kan också vara att undanhålla information från andra. Att samverka är att göra saker tillsammans med andra och att dela med sig av information och andra resurser.

e-handlare som har ungefär samma målgrupp och ett liknande sortiment konkurrerar i normala fall. Det hindrar inte att de ibland gör saker tillsammans eller för varandra. Det finns också exempel på företag som har ungefär samma målgrupp men olika sortiment. Att göra gemensamma aktiviteter kan gynna båda. Allt detta sker i affärsvärlden.

De som ägnar sig åt e-handel är i många fall medlemmar i ett svenskt forum för e-handlare. På detta forum lyfts praktiska problem eller frågor om vad som är den bästa lösningen osv. Nybörjare frågar och de mer erfarna svarar. De är alla öppna med information och hjälper varandra.

e-handlare konkurrerar för att synas mest på google. Den som syns överst är ofta den som säljer mest. Därför vill alla lyckas med sökmotoroptimering (SEO). Eftersom de flesta inte är SEO-experter själva söker de hjälp av sådana experter. SEO-experter konkurrerar om kunder. Det finns gott om jobb men vissa är mer framgångsrika än andra på att få kunder.

SEO-experter ingår alla i samma nätverk och delar information och tjänster på några av de stora fora där de är medlemmar. De samverkar i många fall för att stärka sina egna projekt men också för att hjälpa varandra med kunder. Personer som jobbar med SEO är ett samverkande släkte.

I flera av dessa något paradoxala miljöer där konkurrens och samverkan omväxlande är lika vanliga och rimliga kan man hitta en eller annan riktigt kompetent och spännande entreprenör. Det handlar oftast om riktiga multitalanger.

Varför nöja sig med att ägna sig åt enbart forskning eller enbart företagande, enbart SEO eller enbart utbildning, enbart föreläsningar eller enbart marknadsföring? Världen är full av så mycket mer och den som vågar kan utmanas av denna komplexitet.

Jag har lärt mig att se vilka möjligheter alla multitalanger kan erbjuda. Det är ofta där jag hittar samarbeten som kan vara på lång sikt eller på kort sikt. Allt handlar om ömsesidig vinst. Det som kallas win-win. Håll ögonen öppna.

← Äldre inlägg