Drivkrafter - vad är det?

För en vecka sedan blev jag intervjuad av en journalist på DN. Han hade läst ett av mina blogginlägg om motivation och drivkrafter. Nu ville han höra lite mer direkt från mig för att sedan skriva en artikel om drivkrafter. Journalisten ville avsluta med en lista på hur man kan hitta sina drivkrafter. Jag är lite mer inne på ett annat spår. Vi har mängder med drivkrafter som får oss att göra saker varje dag.

För att man ska förstå vad en drivkraft är får man tänka sig att det finns olika nivåer av drivkrafter. Några är väldigt grundläggande och andra är på en mycket hög nivå med mycket specifika effekter. Någonstans mitt emellan har vi våra känslor och motivationer.

Grundläggande drivkrafter

De mest grundläggande drivkrafterna är de som håller oss vid liv. Kroppen ser till att vi andas så att vi får tillskott av syre och en utrensning av koldioxid. Kroppen har en drivkraft att få i sig kolhydrater och andra näringsämnen, tillika vatten. Sexdriften är också en grundläggande drivkraft som ska få oss att föra våra gener vidare.

Att få i oss energi och att föra våra gener vidare är inte nog. Vi har även en form av belöningssystem som ska få oss att associera ätande och sex med njutning så att vi vill göra det igen. När vi äter gott njuter vi av det och vill äta gott igen. När vi har sex är det en njutning i sig men det toppas av orgasmen. Det är svårt att inte gilla orgasmen. Att ha upplevt det en gång gör att vi vill få det igen. Att äta (gott) respektive att ha sex blir som en drivkraft med förstärkning.

Känslor och motivation

På nästa nivå har vi vissa känslor och vissa former av motivation. Känslor som glädje, nyfikenhet, vrede och rädsla är tydliga drivkrafter för att få oss att agera. Ibland för att göra något och ibland att undvika något. Vrede får oss att gå till attack medan rädsla får oss att undvika vissa saker. Motivation får oss att vilja göra vissa saker men även att undvika andra. Vanligtvis pratar man om inre motivation respektive yttre motivation. Inre motivation är en självbelönande motivation där kroppen ger oss njutningar när vi gör sådant vi är intresserade av. Yttre motivation handlar om att någon annan ger en belöning för något man gör, även när det man gör inte är något man gillar.

Högre drivkrafter

Drivkrafter på den högsta nivån är sådant som handlar om att prestera på en exceptionell nivå eller göra sådant som är rätt för andra utan att man vinner något på det själv. När det handlar om en exceptionell nivå kan man till och med låta sitt eget liv stå på spel. Bergsklättrare som klättrar utan livlina drivs av att utmana sig själv till det yttersta. Fridykare som simmar hundra meter ned under ytan samtidigt som kroppen skriker efter syre är ett liknande exempel. Bergsklättrare kan åsidosätta den naturliga rädslan att falla med en högre drivkraft. Dykaren som fortsätter fast syret tar slut kan med en högre drivkraft motstå en av de mest basala drivkrafterna att andas.

Utmaningar och flow

Måndagen den 14:e publicerade DN.se artikeln Så drar du bäst nytta av dina drivkrafter baserat på intervjun med mig. Vi drar bäst nytta av våra drivkrafter av att veta vilka de är. Samtidigt måste vi veta hur vi kan nå längre än vad vi själva och andra tror är möjligt. Det handlar om en bedömning av vad vi redan nu kan och vad som behövs för att komma längre.

En viktig faktor är utmaningen och på vilken nivå den ligger. En utmaning som är på en för låg nivå gör oss uttråkade. En utmaning på en för hög nivå ger oss ångest. En utmaning som ligger precis över våra förmågor gör att vi måste vara fokuserade för att lyckas. Detta är en av de bästa förutsättningarna för att utveckla sig själv. Att klara utmaningen ger en underbar bonuseffekt. Man hamnar i flow och känner en härlig tillfredsställelse.

Att pressa sig själv på gränsen av sin förmåga gör att man ganska snart blir lite bättre. Detta i sin tur innebär att man måste öka utmaningen (för att undvika att göra saker på rutin eller bli uttråkad) för att uppleva fokus och tillfredsställelse igen. På sikt hamnar man på en prestationsnivå som få tror är möjlig.

Flera drivkrafter som kan aktivera oss

Min poäng är att vi har mängder av drivkrafter. Vissa behöver vi inte tänka på för att de ska aktivera oss. Andra, de på högsta nivån, behöver vi medvetet lägga tankarna på för att aktivt stå emot våra egna basala drivkrafter eller på fysikens eller biologins lagar. Vi kan välja vilken drivkraft som ska få påverka oss.

Drivkrafter kan vara av olika styrka. Ju starkare drivkraften är desto mer kraft och/eller uthållighet har vi. Svåra uppgifter kräver uthållighet för att vi ska orka hela vägen. De svåra uppgifterna medför oftast att vi gör mindre misstag på vägen. Man får inte låta sig nedslås av motgångar. Drivkrafter som får oss att hålla ut tills vi lyckas är nödvändiga för att uppnå det som inte är uppenbart enkelt.

Något som oundvikligen kommer på tal när det gäller drivkrafter är händelser som man farit illa av. Det finns mängder av berättelser om människor som har haft en tuff uppväxt men som vuxna har blivit framgångsrika inom något uppmärksammat område. Är då missären, mobbarna eller övergreppen bra för att lyckas. Svaret är att vissa personer drivs av en känsla av revansch eller hämnd men de flesta som har det svårt i uppväxten får det även svårt som vuxna.

Den typiska historien om nobelpristagares uppväxt är att de har haft en bra uppväxt. Det finns alltid undantag men de är inte många nog för att tro att en jobbig uppväxt behövs. De berättelser vi hör är om de som lyckats trots en jobbig uppväxt, inte tack vare en jobbig uppväxt. Man kan hur som helst inte uppmuntra varken unga eller deras föräldrar att göra uppväxten svår. En omgivning som tror på en och uppmuntrar en är bättre.

Vilka drivkrafter får dig att utmana dig till att lyckas? Dela gärna med dig.

18 Oct 2019