Intressen

Mina främsta intressen är:

  • Konst
  • Inredning
  • Foto
  • Musik
  • Böcker och film
  • Filosofi och religion
  • Mindre trädgårdsodlingar
  • Att motionera och vara i naturen

Jag har länge haft ett latent intresse för konst och umgåtts med konstnärer och konstintresserade människor. När jag träffade min sambo blommade konstintresset ut och jag började samla på konstverk. Det är främst talvor men också skulpturer. Mina favoriter är Joan Miró, Henri Matisse, Marc Chagall och Paul Klee. Eftersom de är så stora och kända har jag fått nöja mig med litografier av mästarna. De originalverk jag har, främst i olja, är av samtida eller nyligen avlidna konstnärer. Tyvärr är konstintresset större än antalet väggar i bostaden.

Konstintresset hänger ihop med inredningsintresset. Konsten är en stor del av hur snygg inredning uppstår. Nu när det finns hållbara alternativ att tillgå vill jag gärna att möbler och andra inredningsprodukter ska vara certifierade. Det är ett område som man kan läsa om på bloggen ekointeriör. Det är enligt dessa riktlinjer jag skulle inreda idag om jag flyttade.

Foto har jag ägnat mig åt sedan jag var mycket liten då jag hade en egen kamare. Detta intresse växte när jag passerade 30 då jag fick låna andras systemkamera och när jag själv ägde en smidig digitalkamera som gick att fota med hög upplösning. En del av detta intresse har gått ut på att fotografera växter och insekter. Se ett exempel på detta i mitt inlägg om humlor och bin.

Musik har varit min närmaste följerslagare genom livet. Jag tycker om många genrer. Gärna utmanande och/eller väldigt personligt. Det kan vara från progressiv rock och jazz till singer-songwriter. För det mesta är det rock och pop som jag lyssnar på. I tonåren började jag spela instrument på allvar och komponerade egen musik. Så småningom blev det så seriöst att jag hade kontakt med skivbolag och musikförlag. Detta kulminerade runt 25-årsåldern då jag bestämde mig för att satsa på något annat än en bana inom musikbranschen. Jag omger mig fortfarande av instrument som jag ibland spontant spelar lite på. Läs mer i mitt inlägg om mina musikdrömar.

I vårt hem har vi två bibliotek. Ett för gott och blandat och ett för vetenskaplig litteratur. Det blir ett antal hyllmeter. Jag föredrar och kommer nog alltid att föredra tryckt litteratur även om jag ofta läser på skärmen. Jag läser en till två skönlitterära böcker per år. Resten är vetenskaplig litteratur eller populärvetenskaplig litteratur. Periodvis har jag också tittat på mycket film. Främst då prisbelönta filmer. Filmer och böcker har det gemensamt att de är olika former av berättelser, så kallade narrativer. Att framställa en berättelse på ett intressant eller utmanande sätt tilltalar mig.

Jag tycker om att fundera kring livet och människan. Därför har ämnen som filosofi och religion stått mig nära sedan ung ålder. Jag diskuterar gärna olika filosofiska grenar och religioner. Det gäller bara att hitta någon som är diskussionsvillig.

Jag har bott i Göteborg under många år av mitt liv men när jag har bott på landet eller i utkanten av någon stad har jag sett till att kunna odla. Det jag nästan alltid sår på våren är potatis och squash. Det är grödor som ger god avkastning.

Hälsa har alltid varit viktigt för mig. För att hålla mig vid god hälsa äter jag vegetariskt, sover så mycket jag kan och motionerar. Ett minimum när det gäller motion är en rask promenad om dagen. Jag motionerar gärna i naturen men kan även spela bollsporter i hall. Något annat som jag ser som hälsobringande är att ligga i hängmatta. Lös mer på denna blogg som jag reckommenderar: teskedsgumman - bloggar om livet i Karlshamn.

Alla mina intressen kan jag dela med andra. Framför allt med min sambo.