Tainted Love

Har du hört låten Tainted Love? Vilken version var det i så fall? Den version som är mest känd släpptes som singel av synth-duon Soft Cell 1981. Den nådde försäljningslistornas första plats i sex länder det året (enligt andra uppgifter ska den ha nått förstaplats i 17 länder totalt). Vid årets slut hade den sålt näst mest i Storbritannien bara slagen av låten Don't you want me med gruppen Human League.

Okej, det är en populär låt som var stor på 1980-talet. Vad är så speciellt med just denna hit? Den har en historia både före och efter versionen med Soft Cell från 1981. Låten är nämligen skriven redan på 1960-talet och finns idag i ett hundratals versioner. En av historiens mest inspelade låtar. Läs om låtens historia och vad texten betyder.

Upphovsmannen

Det är lite oklart exakt när Tainted Love skrevs men upphovsman är Edward Cobb. Cobb var artist, kompositör, ljudtekniker och producent. Han producerade bl.a. storheter som Fleetwood Mac, Steely Dan och Pink Floyd. 1964 spelades låten in för första gången.

Ed Cobb föddes 1938 och dog 1999. Han skrev ett flertal låtar åt etablerade artister på 1960-talet. Några låtar har i efterhand spelats in på nytt av ännu större artister och fått nytt liv. Every little bit hurts skrevs för Brenda Holloway som spelade in den 1964. Senare har den även släpps av Arethe Franklin och Alicia Keys.

Cobb fick också en stor hit med låten Dirty Water som spelades in av gruppen The Standells som han jobbade mycket nära med. Den största hiten fick dock Cobb med Tainted Love. Inte i originalinspelning utan när Soft Cell spelade in den.

Every little bit hurts kom som bäst på 13 plats på Billboard (1964). Dirty Water låg som högst på en 11:e plats 1966. Tainted Love nådde åttondeplatsen 1982.

Gloria Jones och 1970-talet

Ed Cobb påstås ha sagt att han erbjöd Tainted Love till The Standells och de ska ha avböjt men gruppen tillbakavisar detta då de inte hade något samarbete med Cobb förrän 1966.

Ed Cobb producerade artisten Gloria Jones som spelade in låten 1964. Den släpptes senare som baksida på en singel som kom ut 1965. En vinylsingel har en framsida där hitlåten går att lyssna på och en baksida. På baksidan kan det finnas en annan version av hitlåten eller en annan låt. På den aktuella singelns förstasida fanns låten My Bad Boy's Comin' Home. På baksidan återfanns den första versionen av Tainted Love. Ingen av låtarna fick någon större uppmärksamhet.

1973 besökte den brittiske DJ:n Richard Searling USA och där hittade han Tainted Love med Jones. Han köpte singeln då han gillade det Motowninspirerade soundet. Han tog med sig skivan tillbaka till England och började spela den på klubbar. På den vägen nådde låten viss ryktbarhet.

Gloria Jones blev varse den nya populariteten och spelade in låten på nytt 1976 och gav ut den som singel. Den kom också med på hennes nästkommande album Vixen. Inte heller denna gång nådde den försäljningslistorna.

Soft Cell och Marc Almond

Synth-duon Soft Cell bildades 1977 och består av David Ball (musik) och Marc Almond (sång). Gruppen var aktiv 1978 till 1984. De hörde till de nya popbanden som använde synthar. Deras sound gjorde att de fick viss uppmärksamhet. Första singel Memorabilia blev inte någon hit. Den var kanske något före sin tid. Istället fick de en megahit med Tainted Love.

Marc Almond ska ha hört låten via DJ Ian Dewhirst. De började spela låten live och spelade så småningom in den till sitt första album Non-Stop Erotic Cabaret. Albumet sålde riktigt bra tack vare singeln och deras sound som låg rätt i tiden. Almonds röst och framtoning var också en viktig faktor när musikvideor blev allt vanligare.

Tio år efter den ursprungliga releasen spelade Marc Almond in en ny version: Tainted Love 1991. Den fick även en ny Video som troligtvis är den som de flesta har sett. Singeln kom åter högt på listorna.

Vad betyder Tainted Love?

Tainted betyder förorenad, smittad eller besudlad. Inte särskilt positivt med andra ord. Om man tittar lite närmare på uttrycket finns det både en positiv och en negativ sida.

Den positiva sidan innebär att man har djupa känslor för en person och tror att denna kärlek ska vara för evigt. Det handlar alltså om innerlig och möjligtvis intensiv kärlek. Man tänker på sin partner hela tiden och man drömmer även om personen i fråga. Med så här starka känslor är man beredd att göra vad som helst för sin partner.

Den negativa sidan handlar om att den kärlek man känner förhindras. Detta kan vara fallet av olika skäl:

  1. Kärleken är obesvarad eller inte lika stark från den andra parten. Möjligtvis vill partnern göra slut.
  2. De älskande kan inte leva på samma ort och avståndet blir ett hinder.
  3. Den ena är allvarligt sjuk. Kanske döende.

På grund av de hinder man står inför vill man få ut så mycket man kan av tiden tillsammans när man väl har chansen. Känslan av att inte kunna vara tillsammans kan vara smärtsam och upplevas orättvis.

Tainted love är alltså kärlek som innehåller båda den positiva och negativa sidan samtidigt. Det är därför ofrånkomligt att kärleken blandas med känslor av smärta, sorg, saknad, orättvisa, frustration osv.

Uttrycket är naturligtvis mest känt på grund av hitlåten med samma namn. Vad handlar då låten om?

Texten har den dubbelsidiga känslan som beskrivs ovan men kanske på ett lite annat sätt. Den kärlek som beskrivs i texten är smärtsam. Den som sjunger försöker fly. Samtidigt ger hen allt av sig själv till den hen älskar. Den något mer förbryllande delen av texten lyder:

"The love we share
Seems to go nowhere
And I've lost my light"

Är det en relation som har gått i stå? Har den börjat bli tråkig? Eller ska man tolka det som att de inte kommer vidare på grund av något av de tre skäl som listas ovan? Är den ena allvarligt sjuk? Då kan man vilja vara hos sin partner hela tiden men tanken på att mista sin kärlek kan också väcka en flyktkänsla. Men vart ska man fly?

Andra versioner

Redan på 1980-talet spelades ytterligare covers in av Tainted Love. Bland annat gruppen Coil som spelade in sin version 1985. Denna version kom 20 år efter originalet med Gloria Jones. Den var dock mer påverkad av Soft Cells version. Det finns en dubbel koppling mellan Coil och Soft Cell. I Coils musikvideo dyker Marc Almond upp mot slutet. Marc Almonds musikvideo av remaken som spelades in 1991 regiserades av Peter Christopherson som var medlem i gruppen Coil.

En av de mer uppmärksammade versionerna har spelats in av Marilyn Manson. Den versionen kom 20 år efter Soft Cells ursprungliga inspelning. Även Marilyn Mansons version var främst inspirerad av Soft Cell. Låten förekommer i filmen Not Another Teen Movie. Även denna version hamnade högt på försäljningslistorna.

Pussycat Dolls släppte en version med Tainted love och Where did our love go i en mix där den ena låten övergår på ett snyggt sätt i den andra. Denna släpptes 2005, d.v.s. 30 år efter Gloria Jones ursprungliga release. Samtidigt är denna version en vink till Soft Cell som släppte dessa två låter på en maxisingel. Where did our love go är en låt framförd av The Supremes från 1964.

Det finns ett flertal rockversioner av låten. Gruppen Scorpions spelade in och släppte den 2011. Alltså 30 år efter Soft Cells första version och tio år efter Marilyn Mansons version. En ännu hårdare och råare version kom 2020 med Sepultura.

Det finns även några jazziga versioner. Berk & The Virtual Band har släppt en snygg produktion. Denna kom 2006. Paul Young har gjort en version med en klassisk känsla framförd med storband. Även denna version kom 2006.

En av de mest berörande versionerna har gjorts av Chase Holfelder med hjälp av Tom Evans. Den har nyligen kommit ut, 6:e augusti 2021, 40 år efter Soft Cells version. Verserna är långsamma och vackra. Refrängerna är nästan mörka med industri-sound. Den finns som musikvideo i en Dark Cinematic Version.

Ed Cobb kunde väl aldrig ana att hans låt skulle spelas in av så många artister och fortfarande vara aktuell mer än 50 år efter den blev till. Om du gillar låten och vill upptäcka dess fulla potential kan du lyssna igenom de versioner som finns på spotify eller youtube.

16 Aug 2021