Kyla ute men inte inne

Året har börjat med mycket intensivt arbete. Det är inte ovanligt vid den här tiden. Inte för mig i alla fall som är verksam i den akademiska världen med högre utbildning. Det brukar vara intensivt i januari och februari. I januari slutar höstens kurser med stora examinationer och i februari har vårterminen kommit igång på allvar.

Man kanske kan tänka sig att jag som jobbar nästan uteslutande på distans kan styra min arbetsdag lite som jag vill rent tidsmässigt. Det går tyvärr inte. Just nu är det väldigt många möten och de fyller den ljusa delen av dagen. Det gör att det faktisk är svårt att komma ut när det är som ljusast och varmast.

Ingen har väl missat att vi har haft en riktigt kall period ganska länge nu. Den ska tydligen hålla i sig några dagar till. Tyvärr har jag inte riktigt kunnat njuta av detta då jag har suttit inne på dagen och har fått chans att gå ut först på kvällen, dessutom ganska sen kväll. Då har det hunnit bli riktigt kallt igen.

Igår gjorde jag två misstag. På mobilen stod det att det var två minusgrader ganska sent på kvällen. Jag klädde på mig för att gå ut och såg fram emot en riktigt lång promenad. Väl ute upplevde jag med en gång att det inte kändes som två minus och kollade telefonen. Då stod det plötsligt tolv minus. När jag hade gått några hundra meter insåg jag att jag hade glömt att ta på mig långkalsonger. Jag hade på mig ett par ganska tunna jeans. Det var mitt första misstag. Mitt andra var att jag gick vidare istället för att vända hem och ta på mig mer kläder.

Det blev ingen lång promenad och inte någon särskilt skön promenad heller. Fy vad jag frös. När jag väl kom hem blev det bättre. Då tog jag mig en kopp te och satte mig i favoritfåtöljen. Insåg i den stunden att jag är glad att värmen ingår i hyran. Däremot har jag ett rörligt elavtal. Det var ju helt klart det smartaste valet när jag tecknade avtalet. Jag vågar inte ens tänka på hur mycket priset har stigit det här året.

Det är nog läge att ta mitt förnuft till fånga och se över vad jag har och vilka mina alternativ är. På Göta energi kan man jämföra lite olika alternativ. De har t.ex. ett alternativ som heter vintertrygg och som faktiskt innebär att man inte får skyhöga elpriser när det är som kallast utan ett jämnt pris över vintern. Personligen tycker jag det är viktigt att kunna välja grön el och det brukar vara möjligt hos de flesta elbolagen.

Trots att vi ofta för tankarna till kyla samtidigt som vi bränner el för att få värme och ljus under de mörka vinterkvällarna finns det andra kontraster att tänka på, och även glädjas åt. Distansarbetet innebär ju mindre sociala kontakter. I alla fall väldigt mycket färre fysiska sociala kontakter. Det känns i någon mening som att risken för ökad relationell distans finns där. Man behöver ju upprätthålla sina relationer med viss kvalitet. För min del vill jag verkligen göra det genom att träffa mina vänner. Då känns det som att det uppstår ett litet litet avstånd när det inte finns möjlighet att ses så ofta.

För mig har min oro inte besannats. Jag la ut en bild på Facebook. Det var ett tag sedan senast. En enkel bild på mig själv och mitt hemmakontor. Jag tror aldrig jag har fått så många positiva kommentarer och reaktioner. Alla mina vänner finns där ute och bryr sig fortfarande.

Häromdagen behövde jag låna en bil. Flera vänner kunde tänka sig att ställa upp. Igår frågade jag en vän om råd kring en komposition och han var villig att ge mig mycket dyrbar tid för att hjälpa till. När jag häromnatten hade svårt att sova fanns det en vän som kunde lugna mig så jag somnade om. Alla dessa handlingar, och flera därtill, gör mig varm inombords.

Vi har det kallt och vi lever på distans men det är verkligen inte brist på värme i mitt liv. Människor har inte blivit själviska utan finns där för varandra. I alla fall i min krets. Vi ska nog ta oss ur den här perioden också. Kanske stärkta som människor.

13 Feb 2021