Backcasting och framgångsrikt ledarskap

Trots semestertider skriver jag en del på mina bloggar. Innan jag nämner innehållet i dessa blogginlägg kan jag återvända till ett tidigare inlägg om nattliga gäster. För några veckor sedan hade vi besök av en grävling på tomten. Inatt var den tillbaka. Den stod under vårt plommonträd och mumsade i sig fallfrukt. Jag öppnade fönstret och lyste på den med en ficklampa men grävlingen verkade inte bry sig det minsta. Lite oroande måste jag erkänna. Vart ska det hela sluta?

När jag för snart två decennier sedan läste en kurs vid Göteborgs Univesitet med namnet Hållbar planet hade vi en gästföreläsare, han var professor i fysisk resursteori, som föreläste om bl.a. backcasting. Då var det mycket inne att använda sig av backcasting som arbetsmodell snarare än forecasting. Efter en tid i glömska verkar backcasting vara på tapeten igen. Läst mitt inlägg Backcasting som tankemodell för att få en bättre förståelse. Man kan använda det både i undervisning, forskning och som arbetsmodell för en organisation.

Framgångsbloggen har jag återvänt till mina metastudier för att hitta de mest inflytelserika faktorerna bakom ett framgångsrikt ledarskap. De mest betydelsefulla kallar jag primära faktorer som t.ex. är kommunikationskompetens, målformulering, motivation och tillit. Ledarskap är ett komplext fenomen. Det är därför det intresserar mig så mycket. Man kan inte förvänta sig att det enbart är några få faktorer som ligger bakom ett framgångsrikt ledarskap. Det är många, och hur de samverkar än ännu inte kartlagt.

En gemensam nämnare för de senaste dagarna är mål. Grävlingen vill ha sig ett mål mat, backcasting handlar om att sätta upp mål i framtiden och ledarskap handlar om att sätta upp mål för verksamheten.

Ett personligt mål har varit att skapa en engelskspråkig plattform för mig att skriva på. Därför skapade jag nyligen en websida och blogg på engelska i mitt eget namn (www.mikaeljensen.net). Nu går det att läsa en blandning av nytt och gammalt på engelska. Ta en titt!

31 Jul 2019