Vi hade besök av en grävling inatt

 

Jag har alltid tyckt om att stöta på djur. Särskilt om de är sällsynta. När jag var liten fick jag syn på en grävling och sedan dess har jag fascinerats. Vissa grävlingar blir riktigt stora vilket kan kännas skrämmande.

Det var med blandade känslor jag tittade ut genom fönstret inatt och såg en grävling nosa runt på tomten. Det berättas ju en del historier om grävlingar så man blir fundersam kring vad den har för sig på vår tomt.

En grävling har en rejäl käke och kan bita hårt om den blir trängd men det stämmer inte att den håller fast greppet tills den hör ett knakande ljud. Rådet att ha knäckebröd i stövlarna (känns väldigt obekvämt) är med andra ord onödigt.

Det är värre när det gäller deras ambition att bygga gryt på tomten. När grävlingen väl har gjort en tomt till sitt revir kan den vara svår att få bort. Man bör därför vara vaksam när man ser en grävling på tomten ifall den har påbörjat ett gryt.

 

Även om grävlingar är rätt så skygga djur som rör sig på natten (skymningen och gryningen) är de ganska sociala. Det betyder att de kan bli lite för tama. Gör inte tillvaron för trivsam för grävlingen i närheten av där du bor eller rör på dig.

För det mesta äter grävlingar mindre djur och kryp. De äter t.ex. mask, gnagare, ägg, rötter och rotfrukter, frukter och bär. På grund av att de tycker om mask och rötter kan de böka ordentligt i rabatter och grönsaksland. Av den anledningen är jag förvånad över att grävlingen jag iakttog inatt inte brydde sig om grönsakslandet där det finns både mask och rotfrukter.

Det finns många tips på hur man blir av med grävlingar på tomten. Jag listar några som antingen är roliga eller sägs vara effektiva:

  • Markera revir genom att sprida ut urin på tomten. Då ger den sig av för att det är "upptaget".
  • För oväsen. Grävlingar gillar inte oljud.
  • Lägg parfymerade trasor där de har påbörjat en grop så försvinner de.
  • Skapa oreda på tomten genom att flytta runt på möbler och annat. De gillar inte när saker förändras för mycket.
  • Om grävlingen redan har grävt upp ett gryt kan man täppa igen den. Gör då det när den är ute nattetid.
  • Gillra en fälla. Om man fångar en grävling ska den avlivas på plats, enligt Naturvårdsverket. Man får alltså inte försöka flytta fällan.

Gör ett besök på Naturvårdsverkets sida om grävlingar för att få lite mer info om grävlingar och skyddsjakt.

Om man råkar tycka att en grävling, eller grävlingsunge, är söt är det möjligt att ha en grävling som husdjur men det är inte tillåtet enligt svensk lag att ta vilda djur som husdjur.

 

Det var mitt i natten vid tretiden som grävlingen strosade runt på vår tomt. Jag tog några bilder med min smartphone men de blev väldigt suddiga eftersom ljuset var så dåligt. Senare på förmiddagen när jag stod på altanen och skulle visa bilderna kommer grävlingen fram under däcket och springer rakt över tomten för att slinka in i en buske vid tomtgränsen. Nu är det bäst att se om det finns några spår under altandäcket...

Vad har du för erfarenhet av grävlingar?

15 Jun 2019