Vegetariskt till våren

När jag var liten lärde jag mig tidigt att man kan göra soppa på nässlor. Som aktivt barn som har bränt sig på en och annan brännässla kändes det konstigt att man kunde äta dessa svidande blad. Det handlar om att välja blad med viss finess. Man ska plocka nässlorna när de är små. Det är nu till våren man ska börja titta efter de ideala nässelbladen.

Skälet till att man äter nässelblad och gör nässelsoppa är inte att det är billig mat utan att nässelblad är extremt rika på mineraler och vitaminer. Nässelsoppa är med andra ord väldigt nyttig mat. Mitt minne, när den värsta skepsisen hade lagt sig, är att nässelsoppa är riktigt gott.

Jag hade förträngt denna goda rätt när jag kom över matbloggen matmartyren. Där finns ett härligt recept. När jag tittar vidare hittar jag ett flertal vegetariska rätter. För mig som är vegetarian uppskattar jag alltid när det finns goda och nyttiga rätter presenterade på ett snyggt sätt.

När jag blev vegetarian som 14-åring fanns det inget större utbud av vegetarisk mat i skolbespisningen eller på någon restaurang förutom på pizzerian (om man nu inte ville ha korv och mos utan korv). Idag, några decennier senare, finns det vegetariska alternativ på nästan varje restaurang, ett flertal kokböcker med vegetarisk mat och ett flertal bloggar med mängder av recept på vegetariska rätter. Det finns till och med restauranger med enbart vegetariska/veganska rätter.

Värderinigarna och kunskaperna har med tiden förändrats. Det som var ovanligt tidigare är en självklarhet nu. I och med detta behövs det recept, bilder och bloggar som sticker ut för att man ska reagera. Min upplevelse av matmartyren är att den sticker ut på flera sätt. De extra aptitliga vegetariska rätterna är det främsta skälet.

Vad sägs om Palak Paneer från grunden? Visst låter det gott med fetaostrullar med honung. Man kan till och med hitta recept för en hel månad av vegetarisk mat.

För den som har för sig att vegetarisk mat bara består av grönsaker finns det mycket att lära. Det finns mängder av goda smaker och proteinrika källor som består av mer än grönsaker, utan ett unns av kött. Prova något av recepten och blir såld.

15 Apr 2020