Streamad musik minskar under coronatider

Det har visat sig, från spotifys statistik, att lyssnandet till streamad musik har minskat under coronautbrottet. I Italien har nedgången varit 23 procent under första halvan av mars. I Sverige har nedgången inte varit lika stor men ändå märkbar.

Det stora frågan är varför vi lyssna på mindre streamad musik. Jag gissar, med vissa belägg, på följande:

1. Vi lyssnar på musik när vi förflyttar oss. Nu när vi förlyttar oss mindre lyssnar vi på mindre musik. För min del lyssnar jag på musik när jag åker till jobbet och tillbaka hem. Om jag drar ned på de resorna minskar också musiklyssnandet totalt. Detta verkar vara en gångbar teori hos många. Det spelar mindre roll om man går till jobbet, cyklar, tar bussen eller bilen. Många lyssnar på musik under förflyttningar. I Italien förlfyttar de sig minimalt just nu och därför minskar mysiklyssnandet.

2. Vi lyssnar på musik när vi motionerar och gymmar. Detta påverkar något i Sverige, eftersom vi fortfarande rör oss en del, men extra mycket i Italien där de inte får lämna hemmen.

3. När vi har tråkigt av att vara hemma tittar vi i första hand på serier istället för att lyssna på musik. Detta skulle kunna bekräftas av att filmer och serier streamar mer än vanligt. Enligt dn.se tittar vi på så mycket mer streamad film och serier att Netflix har tvingats dra ned på bildkvalitén för att klara trycket. Alltså är det troligt att vi väljer film och serier istället för musik.

4. Vi följer nyhetsuppdateringar oftare både på nätet, radio och TV vilket tar tid ifrån andra aktiviteter inklusive musiklyssnande.

5. Vi lyssnar på musik för själva lyssnandets skull när vi är på ett visst humör. Sinnesstämningen förväntas vara ändrad hos många när så mycket handlar om coronaviruset och att vi inte kan umgås lika mycket IRL. Det gör att humöret för att lyssna på musik inte är det rätta lika ofta.

Har du andra underbyggda förslag får du gärna skriva en kommentar. Eller lyssna på lite musik.

 

27 Mar 2020