Jag har idag skrivit om hur man kan sätta spridningen av coronaviruset i perspektiv. För ett år sedan var det en nyhet att 8000 svenskar dör av luftföroreningar årligen. Nu råder det hysteri när 8000 har dött av coronaviruset totalt i hela världen. I samma studie, genomförd av tyska forskare, som ligger till grund för uppskattningen av hur många som dör i Sverige har de räknat ut att det årligen dör närmare 800 000 på grund av luftföroreningar i Europa.
Vi har uppenbarligen blåst upp effekterna av detta globala virus. Hur illa är det och hur illa kan det på sikt bli? Andra sätt att få perspektiv på coronaviruset är att se att det faktiskt finns positiva effekter.
NASA har med sina sateliter kunna mäta att luftföroreningarna i Kina har minskat under den period då många industrier drog ned på sina verksamheter. Bara under någon månads tid är skillnaderna så stora att man kan se dem med satelit.
Sverige har god luftkvalitet jämfört med Kina. Om 8000 dör årligen av luftföroreningar i Sverige, där vi har en relativt god luftkvalitet, hur många kan man uppskatta dör i Kina till följd av usel luftkvalitet? Den minskade industriella produktionen i Kina kan rent av ha sparat ett antal tusen personers liv.
Vi kanske behöver tänka om. Vilka är egentligen de värsta hoten?