Musik 1969

1969 är det år då jag föddes. Den största händelsen det året var att den första människan gick på månen.

Rent musikalisk låg musiken från musikalen Hair högt på Billboardlistan. Det var en uppskattad musikal och många av låtarna blev hits i sig. Den största hiten var Aquarious/Let the sunshine in med The Fifth Dimension. Den låg etta på Billboard hot 100 i sex veckor och blev den näst mest sålda singeln det året.

Originalversionen av låten med The Fifth Dimension låter så här. De versioner som jag lyssnade till senare under mitt liv kom från den filmatiserade versionen av musikalen Hair. De var viktiga för mig både som filmisk upplevelse och som musikalisk upplevelse.

Låten Aquarious låter så här i filmen.

Låten Let the sunshine in låter så här i filmen. I denna version sitter den ihop med en annan av låtarna från musikalen.

Filmen Hair regiserades av Milos Forman som föddes på dagen 37 år före mig. Han var precis som jag född i vattumannens tecken (eng. Aquarious). När jag första gången hörde låten tyckte jag det var spännande att det fanns en låt om mitt stjärntecken. Detta är naturligtvis inget jag bryr mig om idag men då var det stort och säkert en anledning till att jag gillade låten lite extra.

Filmen är annars typisk för 1960-talet när det gäller händelserna och inställningen till krig, droger och andlighet. Jag kan varmt rekommendera filmen för er som inte sett den än.

Andra viktiga populärmusikaliska verk det året var Suspicious Minds med Elvis Presley, Proud Mary med Creedence Clearwater Revival, Sweet Caroline med Neil Diamond och Get Back med The Beatles.

The Beatles kom ut med sitt sista album Abbey Road 1969. LPn ansågs av många vara det årets bästa skiva. Kanske Beatles bästa. Abbey Road kom visserligen ut före albumet Let it be men den senare spelades in före Abbey Road. Bandmedlemmarna hade redan bestämt sig för att skiljas åt när de påbörjade Abbey Road. Kanske var det detta som gjorde den så speciell.

Vid inspelningarna av de sista albumen experimenterade Beatles mycket i studion. Det var deras innovativa sida som gjorde att deras efterföljare såg dem som så stora förebilder och anledningen till att jag också värderar Beatles musik högt. Lyssna på Abbey Road här. Nu så här i efterhand blir jag helt stum när jag lyssnar på låten Oh! Darling. Paul McCartney sjunger skiten av de flesta i den låten. Bandet började som historiens främsta popband men med denna skiva öppnade de dörrar till en rad genrer inklusive progressiv rock.

Hårdrocken och den brittiska progressiva rocken tog fart detta år men det ledde aldrig till några listplaceringar. Det legendariska rockbandet Led Zeppelin som bildades 1968 släppte sin första och andra LP 1969. De var aldrig några personliga favoriter men de har varit ett av de mest inflytelserika banden i rockens, hårdrockens och den progressiva rockens historia.

Rockbandet Yes bildades 1968 och släppte sin första skiva, med namnet Yes, 1969. Jag har aldrig varit särskilt förtjust i den skivan men allt de gjorde därefter har jag gillat. Mycket! Yes har i omgångar varit ett av mina favoritband.

Även bandet King Crimson bildades 1968 och släpte sitt första album 1969. Det bar namnet In the Court of the Crimson King. King Crimson är kanske den progressiva rockens främsta band. I alla fall om man tittar på förmågan att utmana de musikaliska gränserna. Det dröjde ända till 1990-talet innan jag upptäckte bandet på riktigt. In the Court of the Crimson King betraktas som en klassiker men de fortsatte att göra fantastiska album decennium efter decennium.

I mars 1969 släpte Genesis sin första LP. Det var ett band som jag kom att upptäcka först på 1980-talet men jag hade långt innan dess hört ett flertal låtar från deras 1970-talsalbum. För den som inte känner till Genesis var medlemmar som Peter Gabriel, Phil Collins och Mike Rutherford med i bandet under dess storhetstid. Samtliga dessa medlemmar har bidragit till listettor senare i sina soloprojekt. Det största musikaliska bidraget stod de dock för tillsammans.

Detta var några av de musikaliska nedslag som har haft betydelse för mig från mitt födelseår. Är det något här som du kan relatera till? Är det något som 1969 har varit särskilt viktigt för dig rent musikaliskt som jag missat? Dela gärna med dig.

21 Dec 2019