livet är lugnt

När jag surfar in på svt.se eller på dn.se dominerar nyheter som har med coronapandemin att göra. Man får skrolla ganska långt innan man hittar någon annan nyhet. Jag har svårt att känna igen mig när jag rör mig i min närmiljö.

Jag gick nyss till affären där jag brukar handla mat och andra förbrukningsvaror. Just idag är det soligt och det märktes på hur det såg ut i grannarnas trädgårdar. Många var ute och rensade upp efter hösten och vintern. Hela familjen, i respektive trädgård, var ute och hjälptes åt. I andra trädgårdar sprang barn runt eller hoppade på studsmattor. Föräldrarna umgicks med sina barn. Något satt och solade sig på sin altan trots att det bara är några plusgrader i skuggan.

Upplevelsen som den framstod för mig signalerade fridfullhet. Till och med idyll. Inget tyder på att det råder en pandemi. Hur kan kontrasterna vara så stora? Vilken är den egentliga verkligheten? Några av mina vänner på Facebook visar bilder på öde gator i Göteborg. Det är skönt väder även där men människor håller sig inomhus. Risken för smitta hade såklart varit större om alla var ute och trängdes på gågatorna.

Hur kommer det då bli till sommaren? Kommer folk att vilja umgås utomhus? Det är ju på inget sätt bättre att umgås inomhus om man är för många. Råden när det gäller att vistas utomhus är i nuläget att hålla lite avstånd. Vad finns det för sysselsättningar som går att ägna sig åt utomhus som görs på lite avstånd?

Jag tänker mig att man kan sola och bada. All form av friluftsliv borde vara idealisk. Att campa borde tilltala många. På många campingplatser finns det en rad premanenta boenden som har sitt standytält (t.ex. villatält) eller något liknande stående större delen av året som en sommarstuga. Folk har husvagn och förtält till husvagnen där de vistas från vår till höst. Det är troligt att detta liv kommer att fortsätta ungefär som tidigare år.

Att vistas i sommarstugan är väl ungefär som att leva på landet, så som jag lever, eller att campa. Man är inte direkt inpå varandra. Även svenskar kommer dock vilja prata med sina grannar. Frågan är om detta beteende kommer att justeras en aning.

Oavsett om jag blir smittad eller ej kommer jag att ägna viss tid i min hängmatta och säkert en del i trädgårdslandet. Det hör sommaren till för mig. Jag kommer antagligen semestra hemma och om jag lämnar hemmet blir det en semester inom landet (kommer vi att ha något val?). dock inte på hotell.

Hur ser det ut där du bor och vad kommer du att göra till sommaren?

22 Mar 2020