Hinner jag med trädgården?

För många har social distansering och nedstängning av vissa verksamheter och branscher medfört att det har blivit mindre att göra. För mig som är statsanställd och driver två företag har det blivit mer att göra.

Vid denna tid på året brukar vi ägna helgerna åt att snygga till i trädgården och förbereda för odlingar i trädgårdslandet. I år har det inte kännts som att jag har haft tid och ork att göra något av det jag borde.

Lite har jag fått gjort men vi har inneboende som har haft mer tid och som har röjt ordentligt i trädgården. För några år sedan köpte jag en elektrisk motorsåg. Jag hör till dem som inte är så förtjust i doften och ljudet från bensindrivna motorsågar. Därför fick det bli en eldriven.

Vår inneboende tog på sig uppgiften att ta bort några buskar som sett tråkiga ut de senaste åren. När alla grenar var borttagna låg det högar av löv kvar. Det intressanta är att det inte är löv från vår egen tomt utan från träd som står på andra sidan tomtgränsen. Det är kommunens tom och de bryr sig inte så mycket om att träden lövar på vår tomt.

När vi skulle göra rent altanen med högtryckstvätten hittade jag en hel del löv under altanen. Lika så var fallet när jag tittade under friggeboden. Vi har ingen lövblås så jag har funderat på att köpa en men jag vill helst ha en batteridriven. Nu har jag hittat några sådana.

Med tanke på var löven ligger vore det på vissa ställen bättre med en lövsug snarare än en lövblås. Det bästa visar sig nu vara att det finns lövblåsar som även kan suga löv. Det gäller dock att den är kraftfull nog att hantera blöta löv. Om vi inte kan få kommunen att se efter sina träd får vi lösa problemet själva.

Ett skäl att jag inte vill ha samlingar av löv eller lövhögar varken på öppen mark eller under byggnader är att sniglar trivs väldigt bra i lövhögar. Vi har ofta löjligt många mördarsniglar på sommaren. Undantaget var den torra sommaren 2018. Vi gör vad vi kan för att minska mängden sniglar. Därför ska ansamlingar av löv bort.

Det finns ett annat djur som trivs i lövhögar och det är igelkotten. Vi har haft en igelkott under altanen så det gäller att vara försktig när man blåser/suger bort löven. Igelkottarna har precis blivit rödlistade och vi vill inte att de ska komma till skada. De äter dessutom sniglar så alla vinner på att ha dem kvar.

Jag hoppas att min arbetssituation lugnar ner sig snart för jag både vill och behöver jobba i trädgården. Det är dags att så i landet. Ju mer det senare växer desto mer lockande blir det för sniglarna. Vi ska äta våra rotfrukter och grönsaker själva i år :-)

Snart vet jag hur det hela löser sig.

18 Apr 2020