Cirkulär ekonomi

Jag är anställd vid Högskolan i Borås som utmärker sig i positiv bemärkelse när det gäller arbetet kring hållbar utveckling. Dels pågår här nära samarbete med företag som har liknande ambitioner. Dels pågår det forskning inom specifika forskningsområden som typiskt rör materiallära men även företagsekonomi. På vår senaste gemensamma interna konferens om hållbar utveckling var cirkulär ekonomi ett av de hetaste temana. Jag vill gärna ta några exempel på cirkulär ekonomi som i vissa fall helt sluter kretsloppet.

För dig som har koll på min profil vet du att jag äger ett e-handelsföretag som har uttalade hållbarhetsambitioner. Många av de produkter vi säljer är antingen framställda på ett hållbart sätt, som t.ex. GOTS-certifierad bomull, eller genom återanvändning. Det smartaste sättet att återvinna som går att finna i vårt sortiment är företaget mini rodini som återanvänder fiskenät som dumpats i havet och gör kläder av detta. Den typiska produkten är badkläder. På detta sätt rensar de haven från skadligt material samtidigt som inga nya råvaror krävs. Andras skräp blir till en nyttighet.

Vissa gillar inte produkter av polyester men ovan exempel är i mitt tycke genialiskt. När mini rodini sedan framställer sina jackor, av polyester, blir det spillmaterial som inte går att använda till just jackor. Då har någon kommit på att man kan använda spillbitarna till att göra patches på framsidan av tröjor. Det blir väldigt snyggt. En eloge till mini rodini som är ett av de mest innovativa företagen i Sverige när det gäller att tänka hållbart och cirkulärt.

Cirkulär ekonomi hör till min vardag. Det kan ändå lätt bli för abstrakt för andra att förstå vad cirkulär ekonomi innebär. Ett av de bästa exempel jag stött på är hur ett bryggeri på Åland får frukt och bär från lokala bönder till drycker och sedan tar tillvara på restprodukterna som bland annat blir djurfoder. Delar av råvaran går alltså tillbaka till de lokala böndera. Läs mer om detta exempel på hållbar kretsloppsekonomi på Åland.

Känner du till andra bra exempel på cirkulär ekonomi?

 

14 Mar 2019