Sol och regn sommaren 2020

Sommaren 2018 var extrem. Det var torrt, varmt och soligt från maj till augusti. Kommer vi att få en sådan sommar till inom kort? Så här långt verkar inte denna sommar bli lika extrem. Samtidigt finns det en del varningsflaggor som kan ge konsekvenser i vardagslivet för oss med hus, tomt och odlingar. Det vi vet redan nu är att:

Vi har funderat på att göra en rad investeringar och jag tänker resonera lite kring varför och hur med utgångspunkt i vilken sommar vi väntas få.

Solceller på taket

Att det ska bli mindre regn betyder inte med nödvändighet att det ska bli mer sol. Solchanserna är ändå större när det regnar mindre. Därför tänker vi att det kanske är nu vi ska investera i solceller. Vi har pratat om det ett tag.

Rekommendationerna vi har sett från olika håll är att man ska ta in offerter från flera installatörer. SolcellsOfferter är en tjänst där man får tre offerter från lokala säljare. Det känns som en bra början.

När jag läste ämnet Humanekologi vid Göteborgs universitet som sommarkurs för ett antal år sedan fick jag en insyn i hur mycket energi det finns i solljus. Det som slog mig var hur mycket energi det finns i solljuset en solig dag, något som i kursen kopplades till UV-ljusets direkta påverkan på oss människor. UV-ljuset har extra hög energi vilket är bra när man vill utvinna energi ur solceller men dåligt om man har en bar kropp utan skydd.

En ytterligare iakttagelse jag gjorde var att det finns mycket energi i ljuset även en mulen dag. Det är därför vi då och då får höra att vi ska skydda oss på sommaren även när det inte är direkt solinstrålning. Att ha solceller på taket är med andra ord värdefullt även vid mulna dagar.

Med varmare somrar ökar behovet av mer energi för att kyla ned bostäder och mat. Energin från solceller kan gå till att göra vardagen inomhus lite mer dräglig. Överskottet av energi som man troligtvis får kan man sedan lagra för senare bruk.

Växthus

Vi ansökte för några år sedan om bygglov för att bygga ett växthus på nio till 15 kvadratmeter och fick det beviljat. Skälet till att det inte har blivit av än beror på att vi har investerat våra pengar i annat.

Det fina med växthus är att det går att få upp en varm temperatur för att odla växter som inte helt trivs i Sveriges normala klimat. Solljuset passerar glaset i växthuset och därinne omvandlas det till värmestrålning. På så vis kan man hålla lite högre temperatur i växthuset än utanför.

Problemet med varma och soliga somrar är att det blir för mycket solljus för växthuset. Man måste då hindra en del av ljuset från att komma in i växthuset. Detta gör man genom att måla glasen vita och på det viset stoppa en del av instrålningen. Samtidigt behöver man släppa ut värmen. Det sker vanligtvis genom automatiska reglage som öppnar fönster och dörrar vid en viss förinställd temperatur.

Om man reser bort då och då måste man ha automatisk ventilation. I annat fall riskerar man att komma hem till helt uttorkade plantor. Risken med att ha öppet medan man är borta är att ungar som rör sig i grannskapet roar sig med att palla växthusets frukter.

Det är inte helt enkelt med växthus men om man får ut det man önskar kan man få en underbar sommar och höst.

Vattentunnor

Även sommaren 2018 hade några regndagar. Det är då man får passa på att samla in det regn som kommer. Ju torrare det är desto troligare att det är bevattningsförbud. Många kommuner har redan i maj gått ut med att invånarna ska använda vattnet med försiktighet och det kommer troligtvis mer uttalade förbud på många håll.

Trots detta har vi ännu inte investerat i stora tunnor där vi kan samla vatten när det regnar. Vi har många mindre kärl. Det man behöver är stora kärl med lock som man kan ha på en skuggig plats så att vattnet inte avdunstar för snabbt. Mitt enda problem med detta är att tunnor vanligtvis är av plast. Jag undviker helt och hållet att köpa saker av plast. Vi letar därför efter de bästa alternativen.

Lågt grundvatten och lite regn

I de södra delarna av Sverige var det en ovanligt varm vinter. Det var heller inte så mycket nederbörd. Under våren har vi haft fullt upp med att tänka på coronaviruset och dess effekter, alltså har vi inte märkt att det har regnat ganska lite.

Det har under många år varit låga grundvattennivåer. De kan fyllas på när det är mycket nederbörd under höst, vinter och vår. Eftersom det har varit lite nederbörd sedan förra sommaren går vi in i denna sommarsäsong med låga grundvattennivåer på många håll. Detta kommer att leda till bevattningsförbud. Vattnet ska endast användas i hushållet.

Enligt forskare på SMHI har man sett ett samband mellan vilket väder det är i Stilla havet under våren och hur det sedan blir i Skandinavien under sommaren. Det beror på vindar som rör sig från Stilla havet upp mot nordpolen och sedan ned mot Atlanten. Dessa luftströmmar har en stor inverkan på vårt sommarväder.

Denna sommar, kan man därför förutse, kommer att bli normal eller med mindre nederbörd än vanligt. Hur mycket det regnar beror på regionala skillnader. Chanserna till nederbörd är högre i södra Sverige än i norra.

Mindre regn än normalt eller normal nederbörd är dessvärre för lite för att fylla på grundvattnet. Det är ingen som önskar en regnig sommar men det är vad vi behöver för att slippa torka och vattenransonering.

Sammantaget

Med de prognoser vi har tillgång till nu i början på sommaren lutar det mot att vi införskaffar solceller och vattentunnor men att växthuset får vänta till våren.

Det har varit en så händelserik vår så det ska bli skönt att bara få slappna av. Förhoppningen blir därför att det blir ganska mycket soltimmar och däremellan rätt så mycket regn både till mark och växtlighet och till våra tunnor.

I år har vi ändrat inställningen på vår robotgräsklippare så att gräset inte ska bli för kort. 2018 brände marken sönder ganska fort för att gräset var för kort. När gräset är lite längre kan det binda mer fukt i marken.

Var lite förutseende och spara vatten i sommar. Passa på att dra nytta av solljuset på de sätt som går.

9 Jun 2020